Halv skatt før jul
Når forbruket øker i desember i forbindelse med julefeiringen, kommer ordningen med halvt skattetrekk godt med. Les mer om ordningen som LO fikk innført og hva det betyr for lommeboken.
Desember og julefeiring er en tid for samhold og omtanke, men det er også en tid der hvor kjøpepresset øker. Parallelt med at sommerkroppene pakkes inn med isolasjon og magemålet øker, slankes lommebøkene.
For mange kommer derfor godt med når arbeidsgiveren kun trekker halvparten av det vanlige skattetrekket på lønnen før jul.
Ordningen med halvt skattetrekk var det LO som fikk innført i 1952, og ble begrunnet i samme behov som gjør seg gjeldende i dag. Det skulle bli lettere for folk å håndtere de økte utgiftene på slutten av året. Ordningen endrer likevel ikke på skatteregningen.
Ingen skattejulegave
Selv om man trekkes mindre i skatt på lønnen før jul, er det ikke slik at denne delen av skatten er gitt i gave til arbeidstakerne. All lønnsutbetaling som arbeidstakerne mottar i løpet av et kalenderår inngår i beregningsgrunnlaget for hvor mye skatt som skal betales. Dette gjelder også feriepenger, som normalt utbetales uten forskuddstrekk.
Skattemyndighetene justerer inn dette ved at skatteprosenten som fremgår av skattekortet tar utgangspunkt i at den samlede skatten for hele året skal hentes inn gjennom 10,5 måneder med forskuddstrekkk. Dette tilsvarer halvt skattetrekk i november eller desember, i tillegg at det ikke trekkes skatt på feriepengene. På den måten skal man slippe restskatt som følge av feriepenger og halvt skattetrekk, men det forutsetter en stabil lønn gjennom året.
Viktig om skattekortet
Som arbeidstaker kan man når som helst gå inn på skatteetatens sider og oppdatere opplysningene om inntekt og økonomi, slik at skattekortet blir oppdatert. Arbeidsgiver helter skatteinformasjon fra skatteetaten før lønnsutbetalingene.
Dersom man legger inn sine opplysninger og ser på den samlede skatteprosenten for året så vil ikke dette stemme overens med skatteprosenten som står oppgitt på skattekortet. Skattemyndighetene justerer skattekortet slik at skatten dekkes gjennom 10,5 måneder med forskuddstrekk. Derfor vil prosenten være høyere på skattekortet for dekke for måneden med halv skatt og feriepengene som utbetales uten skattetrekk.
Om man justerer ned skattetrekket på skattekortet lik den samlede skatteprosenten for hele året, så vil man ende med å skatte for lite og få restskatt.
Selv om de fleste arbeidstakerne benytter seg av ordningen, kan alle som ønsker det reservere seg mot halvt skattetrekk og betale skatten som vanlig. Det kan også være lurt.
Siden man må skatte av all lønn uansett, vil det ikke være noe å spare på å utsette utbetaling av tillegg og overtidsbetaling til måneden med halvt skattetrekk. Det kan dessuten resultere i en stor restskatt-regning når skatteoppgjøret kommer. Venter man en høyere lønnsutbetaling enn normalt den måneden der trekkes halv skatt kan det være lurt å vurdere å reservere seg mot ordningen.
Halv skatt og lønnsutbetalinger i Archer
I Archer praktiseres halv skatt på lønnen som utbetales i november. Lønnsavdelingen informerer om dette i løpet av måneden slik at ansatte gis anledning til å reservere seg.
Mange arbeidsgivere trekker de ansatte i lønn for ferietiden på juni-lønnen, slik at man i stedet for lønn får utbetalt feriepenger. I Archer er derimot lønnstrekket for ferie fordelt utover hele året, noe som medfører at månedslønnen er litt lavere. Til gjengjeld utbetales månedslønn 12 ganger per år, i tillegg til at feriepengene utbetales på toppen av dette. 25 % av feriepengene utbetales sammen med januar-lønn og resten utbetales siste virkedag før 16. mai.
Ordningen med ferietrekket i Archer vil ikke i seg selv medføre at skattekortet blir feil. Men høyere lønnsutbetaling med halv skatt i november og mer feriepenger utbetalt enn normalt vil kunne medføre restskatt om man ikke passer på å justere for dette.